Roermond 10 mei 1940

Battlefield Tour: Roermond 10 mei 1940 (op aanvraag)

Prijs: Euro 10,00 per deelnemer

Op 9 mei 1940 werd door het Duitse Oberkommando der Wehrmacht het bevel uitgegeven dat operatie Fall Gelb op 10 mei om 05.35uur moest aanvangen. Dit was 03.55uur Nederlandse tijd. Het tijdsverschil tussen Nederland en Duitsland bedroeg destijds 1 uur en 40 minuten. Fall Gelb was het Duitse offensief op Nederland, België, Luxemburg en Frankrijk.
Voor het offensief waren bruggen over rivieren zeer belangrijk. Zo ook de twee bruggen over de Maas bij Roermond. Nog voor 05.35uur overschreden speciale overvalploegen de grens om zodoende met krijgslist beide bruggen in te nemen. Om 05.35uur volgde de hoofdaanval door het 19. Infanterie Division.

Tijdens deze battlefield tour bezoeken we per fiets de verschillende locaties in en rond de stad die tijdens de Duitse inval en de mobilisatie periode een rol gespeeld hebben. Op deze locaties zal de gids de gebeurtenissen toelichten en krijgt u een indruk van wat daar heeft plaatsgevonden.

Enkele hoogtepunten:

  • De Kapellerlaan – het eerste schot
  • Monument Roermond 10 mei 1940
  • De vernietiging van Panzerzug 5
  • En meer…

De tijdsduur van de battlefield tour zal ongeveer drie uur bedragen en staat onder leiding van een gids van Stichting Oorlogserfgoed Midden-Limburg.

Informatie aanvragen kan via het onderstaand aanmeldformulier. De battlefield tours vinden plaats op afspraak. Het maximaal aantal deelnemers aan deze battlefield tour is 12. U dient zelf voor een fiets en eventuele regenkleding te zorgen. Bij een te slechte weersvoorspelling zal voor een nieuwe datum gekozen worden. De route is vrij vlak en gaat voor het overgrote deel over verharde wegen en kan met een reguliere (stads)fiets gefietst worden.

Meer inhoudelijke informatie volgt na uw aanmelding. Uw aanmelding is pas definitief zodra uw betaling ontvangen is.

Aanmeldformulier