Michel Beckers

Reeds meer dan 25 jaar is Michel Beckers bezig met onderzoek naar neergestorte vliegtuigen in de regio Midden-Limburg. Alleen al in de gemeente Roerdalen is er, zover nu bekend, een ontzagwekkend aantal van 14 stuks neergekomen. Deze toestellen waren van verschillende nationaliteiten, zowel Duits, Engels en Amerikaans. Velen van deze toestellen kwamen terug van een bombardementsvlucht boven Duitsland. Anderen toestellen, in de meeste gevallen jagers, werden neergehaald tijdens een luchtgevecht of tijdens een aanval ter ondersteuning van grondtroepen.

In de jaren 1940-1945 heeft zich heel wat afgespeeld boven onze hoofden, waar menig mens getuige van was. Helaas neemt het aantal getuigen van vliegtuigcrashes ook in onze regio drastisch af, waar door het onderzoek naar deze crashes vaak bemoeilijkt word. Maar met behulp van mede-onderzoekers en contacten uit het buitenland blijven we proberen de puzzels toch opgelost te krijgen.

Michel Beckers probeert een uitgebreid beeld te schetsen van wat er zich tijdens de Tweede Wereldoorlog in de lucht boven onze hoofden, specifiek in de regio Midden-Limburg, allemaal heeft afgespeeld. De crashes die hij onderzoekt variëren van een Short Stirling bommenwerper die op 3 juni 1942 is neergestort te Herkenbosch, tot een Hawker Typhoon jachtbommenwerper die op 22 januari 1945 te Montfort is neergekomen. Verder onderhoudt hij contact met een groot aantal nabestaanden van omgekomen bemanningsleden.