Ivo Wilms

Ivo Wilms studeerde archeologie aan de Saxion Hogeschool te Deventer. Van jongs af aan houdt hij zich al bezig met alle facetten van de Tweede Wereldoorlog, maar wat er in zijn eigen regio heeft plaatsgevonden heeft zijn voornaamste interesse. Al jaren doet hij onderzoek naar gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog in zijn gemeente (Echt-Susteren), waarbij zowel de lucht- als grondoorlog, alsmede het civiele aspect worden belicht. Een bijzonder project is het onderzoek naar de crash van Halifax MZ376, waar hij al sinds 2006 mee bezig is en waar hij op is afgestudeerd. Verdere onderzoeken richten zich op de inval in 1940, tot gevechtshandelingen tijdens de bevrijding eind 1944/begin 1945, tot de periode vlak na WOII, en alles wat daartussenin is gebeurd. Behalve onderzoek werkt hij ook mee aan exposities over de Tweede Wereldoorlog, waarvoor hij materiaal en informatie beschikbaar stelt, en verzorgt hij persoonlijke battlefield tours voor onder andere nabestaanden van gesneuvelden.

Naast bestuurslid van Stichting Oorlogserfgoed Midden-Limburg is hij bestuurslid van Stichting Berging Stirling W7630 (www.stichtingbergingstirlingw7630.nl), Stichting 4 mei herdenking Echt-Susteren en lid van de Werkgroep Restauratie Kanon Susteren. In 2014 nam hij het initiatief om een monument te realiseren voor de 17 Britse bevrijders die bij de bevrijding van zijn woonplaats Sint Joost sneuvelden. Op 2 mei 2015 werd dit monument onthuld.

SAMSUNG CSC
Het monument voor de gesneuvelde Britse bevrijders van St. Joost dat door de Werkgroep 70 jaar bevrijding Sint Joost tot stand is gekomen.