Vincent von Henke

Na maanden van gevechten trekken de Duitsers zich op 28 februari terug uit Roermond en de omliggende dorpen. Vincent von Henke vertrekt met zijn groep op patrouille richting Roermond. Zijn groep is de eerste geallieerde eenheid die Roermond betrekt op 1 maart, waarmee de bevrijding van de stad een feit is. 

Vincent von Henke heeft gedurende de oorlog de emblemen bewaard van de eenheden waarbij hij heeft gevochten en hij heeft ze bevestigd aan zijn vest. Bij ieder embleem heeft hij het jaartal geborduurd waarin hij heeft gediend bij die eenheid. Dit mooie stukje handenarbeid heeft hij na afloop van de oorlog mee naar huis genomen. 

Richard van Kessel heeft sinds 2005 contact met de nabestaanden van Von Henke en ter gelegenheid van 70 jaar bevrijding heeft de familie het bijzondere vest en de medailles van Von Henke in bruikleen gegeven. In mei 2019 stuitte Bart Moonen in het archief van museum de Domijnen bij toeval op een foto van Vincent von Henke, genomen in februari 1945 in Sittard (fotostudio Sef Wilms). Deze foto, waarop hij met zijn zelfgemaakte vest poseert, was tot deze ontdekking onbekend bij de familie. De vreugde was dan ook groot toen Richard een goede scan kon opsturen. 

Het onderzoek stopt echter nooit en op 14 februari 2020 ontving Richard filmbeelden van het gemeentearchief van Roermond. Deze beelden zijn gemaakt door Gerard Houwen tijdens de oorlog en tonen de klokken van de kathedraal in 1942, maar betreffen ook de eerste beelden van bevrijd Roermond, gemaakt op 1 maart 1945. Richard viel bijna van zijn stoel toen hij een bekend vest dacht te herkennen in een shot. Na een paar keer opnieuw kijken wist hij het zeker: hij heeft bewegend beeld gevonden van Vincent von Henke, gemaakt op 1 maart 1945. De timing is perfect, nu de familie van Von Henke naar Nederland komt voor de herdenking van 75 jaar bevrijding Roermond. Het is met name verrassend dat deze soldaat een eigengemaakt kledingstuk draagt, in plaats van de standaard uitgegeven uniform. 

Het vest, de foto uit Sittard, de beelden en de medailles zijn nog tot 15 maart te zien in de tentoonstelling van Stichting Oorlogserfgoed Midden-Limburg in Maasbracht. Deze is nog open tot en met 15 maart tussen 10 en 17 en gratis te bezoeken in de Andreashal (Europlein 7).

IMG_0015


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s