De Leonardusmolen te Maasbracht in februari 1945

US Army Signal Corps fotograaf T/5 Charles R. Pearson maakt op 18 februari 1945 deze foto bij de molen in Maasbracht. Amerikaanse troepen lossen dan in deze frontsector de Britten af.

Wat we hier zien is het onderhoud aan een Britse Cromwell tank van het 5th Royal Tank Regiment (5 RTR), 22nd Armoured Brigade, 7th Armoured Division.

Corporal Gordon Johnson uit Cambridge maakt het 75mm kanon schoon. Lance Corporal Harry Carter uit Halifax en corporal Harry Bragg uit Manchester brengen de tracks van de Cromwell  tank weer op spanning. Hierbij krijgen ze hulp van twee Nederlandse jongens.

Wij zijn benieuwd of het nog te achterhalen is wie er op deze foto te zien zijn. Wie kent de twee jongens? Waarschijnlijk zijn deze jongens uit Maasbracht afkomstig, en kunnen het de kinderen van de molenaar zijn. Wie zou ons hiermee kunnen helpen?

De Leonardusmolen in Maasbracht is in 1867 afgebouwd en heeft in tegenstelling tot veel andere molens in deze regio de oorlog overleefd. Er was wel schade dichtbij de romp door enkele granaatinslagen, maar deze werd in 1946 weer hersteld. De molenaar was toen Wilhelmus Hubertus Faems.

Molen Maasbracht (18-02-1945)_STOML


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s