Trooper Henry George ‘Archie’ Johnston

Ruim 75 jaar was hij officieel vermist, Trooper Henry George ‘Archie’ Johnston, een Canadese militair die bij het 1st Canadian Armoured Carrier Regiment diende. 29 Jaar was hij, getrouwd en vader van vijf zeer jonge kinderen, toen hij tijdens de openingsfase van operatie Blackcock in Baakhoven (gem. Echt-Susteren) sneuvelde. Een nachtelijke mortieraanval werd hem fataal op 17 januari 1945. Na zijn dood konden zijn stoffelijke resten niet meer worden getraceerd en stond hij al die jaren te boek als zijnde vermist.

Vijf jaar lang heeft een van onze bestuursleden intensief gezocht naar Henry, en aanvang 2018 kwam dan de ongelofelijke doorbraak: Uit nieuwe archiefstukken bleek dat Tpr. Johnston’s stoffelijke resten al bijna 73 jaar in een naamloos graf rustten op het Mook War Cemetery. ‘Known unto God’ staat op zijn grafsteen, maar binnenkort zal hier een nieuwe grafsteen voor in de plaats komen met daarop zijn naam.

Het nieuws werd recentelijk in Canada officieel bekendgemaakt. Bijna drie jaar moest er – met zeer veel geduld – worden gewacht op de officiële instanties. Ter nagedachtenis aan Henry, die voor onze vrijheid sneuvelde, en voor zijn familie en vrienden die al die jaren in onzekerheid zaten.

Het complete verhaal over de zoektocht naar Trooper Henry Johnston is in een tweedelig artikel opgenomen op de website van Henk Penders: http://www.deetere.com/ (onder het kopje ‘Nieuws’ vindt u het verhaal in twee delen).

Het officiële persbericht van de Canadese overheid: https://www.canada.ca/…/canadian-soldier-of-the-second…

Facebookpagina van het 1st Canadian Armoured Carrier Regiment (Canadian Kangaroos): https://www.facebook.com/CanadianKangaroos

Foto: Ivo Wilms, foto insert: Johnston family/1CACR Archive


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s