Duitse voorbereidingen op de inval in Nederland

Aan de vooravond van de Duitse inval in Nederland, op 9 mei 1940, maken Duitse troepen van het Infanterie-Regiment 19 zich op voor de grote aanval…

Het regiment maakt onderdeel uit van de 7. Infanterie-Division dat zich reeds tijdens de Polenfeldzug in september 1939 in de strijd bewezen had. Met name het Infanterie-Regiment 19 leed binnen deze divisie zware verliezen gedurende hevige bosgevechtenbij Jaworów . Ondanks deze verliezen wist de eenheid de weg naar Lemberg vrij te vechten om de aldaar in zware problemen geraakte 1. Gebirgs-Division te ontzetten. 

Eind januari 1940 verplaatst de 7. Infanterie-Division zich naar het gebied tussen Tüddern en Geilenkirchen. Het hoofdkwartier van de divisie vestigt zich in Erkelenz, de Divisions-Gefechtsstand wordt opgezet in Süsterseel, op een steenworp afstand van de Nederlandse grens.

Dat uitgerekend deze eenheid wordt uitgekozen om als eerste door de Maaslinie te breken en de bruggen over het Julianakanaal in te nemen, is niet verwonderlijk. Naast hun tijdens de Polenfeldzug getoonde fanatisme was ook hun in Polen opgedane ervaring in samenwerking met overvalcommando’s van de zogenaamde Abwehr een reden om hen in deze sector in te zetten. 

Het doel van de 7. Infanterie-Division en in het bijzonder het Infanterie-Regiment 19 was om in het kielzog van de Duitse overvalcommando’s van het Baulehrbataillon z.b.V. 800 (Bataillon zur besondere Verwendung), de zogenaamde beruchte “Brandenburger”, in rap tempo door te stoten over de ingenomen bruggen over het Julianakanaal bij Roosteren. Het overvalcommando zou vermomd in Nederlandse uniformen de bruggen over het kanaal moeten innemen, hetgeen ook lukt.

Uiteindelijk komt slechts één soldaat van het Infanterie-Regiment 19 in 1940 op Nederlandse bodem om het leven. Zijn naam is Josef Weiss en sterft op 16 juni 1940 in een ziekenhuis in Maastricht. Waarschijnlijk naar aanleiding van zijn op 10 mei 1940 bij de oversteek van het Julianakanaal opgelopen verwondingen. 

De relatief kleine eenheid Brandenburger had het zwaarder te voorduren: bij hen vielen tijdens de inname van de kanaalbrug bij Roosteren vier doden. Het aantal doden bij de Nederlandse verdedigers van het Julianakanaal was echter hoger, namelijk 15. 

De Duitse overmacht was in de sector tussen Roermond en Maastricht enorm: Tegenover drie Duitse divisies, die optraden tegen de Maaslinie-defensie in deze sector, lagen slechts vijf Nederlandse bataljons, nauwelijks ondersteund door zwaardere infanteriewapens of licht geschut. 

Op de foto zien we een groep soldaten van dit Infanterie-Regiment 19 op 9 mei 1940 in de Kölner Straße van het Duitse grensstadje Erkelenz. Opschrift op de achterzijde van de foto luidt: “Marsch zur Grenze”. De soldaten ogen relatief ontspannen. Waarschijnlijk maken ze geen deel uit van de zogenaamde Vorausabteilung die samen met de “Brandenburger”de eerste klappen van de Nederlandse verdedigers op mochten vangen.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s