De crash van een Hampden bommenwerper te Ittervoort, April 1941

Door Michel Beckers

RAF bombercommand voerde op 10 April 1941 een bombardement uit op het industriegebied van Dusseldorf. Hierbij verloor de RAF 8 van hun bommenwerpers,  de Hampden met serienummer X3148 van het 106 Squadron was opgestegen van vliegveld Coningsby om 20:00 uur. Piloot Sgt. John Spencer, afkomstig uit Grimsby, zat aan het stuurwiel. De schotse Sgt. John Wright zat achter zijn Browning .303 machinegeweer en tuurde de hemel af. Sgt. James Butler uit Blackheath London zat voorin de neus van het vliegtuig achter zijn machinegeweer en Sgt. Ronald West de navigator zat achter zijn bureau, direct achter de piloot. boven Limburg kwamen ze in de schijnwerpers van de zoeklichten terecht en werden daarbij ontdekt door de Nachtjager van Hmpt. Werner Streib van 1NJG/1, hij maakte het werk af. Na een paar korte schotenwisselingen begon het toestel te branden en stortte het rond 10 voor 11 neer in een open veld aan de Heerbaan te Ittervoort.

Van de vierkoppige bemanning overleefde alleen Sgt. Ronald James West. Hij kon zich redden met zijn parachute en landde net over de Belgische grens. Soldaten van de Wehrmacht hielden hem aan. Hij verdween voor 4 jaar in verschillende gevangenkampen in Duitsland.

De rest van de bemanning, Sgt. John Spencer, Sgt. John Wright en Sgt. Eric Butler verloren hun leven in de crash. Ze werden eerst begraven op het Ehrenfriedhof in Venlo, naast het oude ziekenhuis in de rij 10 graf 83, rij 10 graf 84 en rij 11 graf 91. In 1947 zijn ze herbegraven op Jonkerbos War Cemetery in Nijmegen.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s