De crash van Typhoon MN475

Door Michel Beckers

Deze hawker Typhoon MN475 Jachtbommenwerper werd gevlogen door de 23 jarige Canadese piloot Flying Officer Robert John Reilly. Op 9 July 1921 werd hij geboren in de Canadese stad Toronto bij de familie Reilly, bestaande uit vader Robert Buchanan Reilly en moeder Mary Gladys Reilly. Op 21-jarige leeftijd besloot Robert zich aan te melden bij de Royal Canadian Air Force. Hier doorstond hij alle medische keuringen en werd hij doorgelaten tot de Flying Duties.

F/o. Robert John Reilly.

Na een tijd gediend te hebben bij de R.C.A.F.  werd Robert bevordert tot Flying Officer. In de tussentijd, op 1 Maart 1944, trouwde Robert met de liefde van zijn leven, Muriel May Louise Grant. F/o. Reilly werd onder gedeeld bij het 440e “Red Bat” Squadron. Vanaf April 1944 werd dit Squadron uitgerust met Hawker Typhoon IB Jacht-bommenwerpers.

Op 18 November 1944 stapte Robert in zijn Typhoon met serienummer MN475 en vloog vanaf vliegveld Eindhoven voor een missie om de Roerbrug van Hilfarth (Duitsland) te bombarderen. Een paar minuten voor het bereiken van het doel werd Robert samen met Pilot Officer Ward belaagd door vijandelijke FLAK( Flieger Abwehr Kanone), Duits luchtdoelgeschut.

Terwijl ze deze FLAK probeerden te ontwijken merkten ze dat deze intensiever werd. Ze dropten hun bommen op het doel en begonnen aan de terugvlucht. Op dit moment kreeg Reilly plotseling problemen met zijn toestel. Hierdoor raakte hij een stuk achter op P/O Ward.  Ward hoorde Reilly nog iets roepen wat hem als “get me out of here”  (haal me hier weg) in de oren klonk en probeerde hem verscheidene keren te contacteren via de intercom, maar zonder succes.  F/o. Ward zag dat Reilly nog verder achter raakte en dat er zwarte rook van het vliegtuig kwam.  De FLAK werd nog heviger en Reilly maakte een grote duikvlucht richting de grond. P/O Ward werd ondertussen afgeleid door de FLAK en verloor zijn Wing-man uit het oog. Enkele seconden later zag hij een explosie op de grond wat hij beschreef als een gecrasht vliegtuig. 

De crashplaats van Reilly op een luchtfoto uit de oorlog.

Dit was rond 4 uur in de middag op die bewuste zaterdag 18 November  1944, waardoor het leven van deze jonge Canadees tot een abrupt einde kwam. Het vliegtuig crashte in een veld aan de Heistraat (de Varst) in Posterholt, vlak aan de grens met Haaren in Duitsland. Reilly werd in eerste instantie enkele meters naast zijn crashplaats begraven. Zijn graf was gemarkeerd door de propellor van zijn vliegtuig met als opschrift “Kanadischer Flieger ”. Hier bleef hij tot 1947 begraven, waarna hij werd herbegraven op de Oorlogsbegraafplaats Mook (Noord-Limburg).

Het graf van F/o. Robert John Reilly in Mook.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s