Een weekend om te gedenken

Door Bart Moonen

In het kader van Klaprooszondag waren twee families van Britse gesneuvelden aanwezig in Sittard waar hun geliefden begraven liggen.

De eerste familie is die van Corporal John Mcneil Kerr. John kwam uit Schotland en was lid van The Glasgow Highlanders. Hij sneuvelde in de slag om de Roerdriehoek tussen de gehuchtjes Hontem en Schöndorf (Duitsland) op 23 januari 1945, slechts 24 jaar oud. Stichtingleden Bart en Ivo hadden het genoegen om de dochter en kleindochter van John rond te leiden over het slagveld en de plek waar hij sneuvelde te tonen aan de familieleden.

De andere familie die aanwezig was, was de familie van Wing Commander Ivor Gordon Easton Dale. Ivor was een oudere, ervaren piloot die al ver voor de oorlog bij de Britse Royal Air Force vloog. In het laatste jaar van de oorlog was hij een officier in 21 Squadron en vloog hij een DeHaviland Mosquito. Op 2 februari 1945 crashte hij in een boomgaard nabij Noorbeek. Zowel Ivor als zijn navigator Kenneth Hackett kwamen daarbij om het leven. Beide liggen in Sittard begraven. Ivor Dale werd 39 jaar.

De ceremonies in de Petruskerk in Sittard alsmede de begraafplaats in Sittard waren drukbezocht. Het eerste jaar waar de adoptanten van de graven in Sittard aan konden sluiten bij de plechtigheden.

“When you go home, tell of them of us and say: for your tomorrow, we gave our today.”

Foto credits:

K3: Corporal John Mcneil Kerr (bron: Elisabeth Young/familie Kerr)
K5: Wing Commander Ivor Gordon Easton Dale (bron: IWM)
K6: (bron: Michel Beckers)


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s