De Maria Theresiabrug

Door Richard van Kessel

De bekendste en oudste brug van Roermond, de Maria Theresiabrug of in de volksmond beter bekend als de Stenen Brug, tijdens de Tweede Wereldoorlog. Sinds de late middeleeuwen lag er tussen Roermond en Voorstad Sint Jacob een vaste oeververbinding over de Roer. Nadat de brug in 1764 door de kracht van het water was ingestort werd in 1771 een nieuwe brug geopend. De stad Roermond maakte toen deel uit van de Oostenrijkse Nederlanden en zodoende werd de brug vernoemd naar Keizerin Maria Theresia, de vorstin van Oostenrijk. Tot 1843 was dit de enige toegang tot de stad voor al het verkeer van en naar het zuiden.

Tijdens de inval van Nazi Duitsland in Nederland op 10 mei 1940 werden diverse bruggen door het Nederlandse leger opgeblazen zodat deze niet door de Duitsers gebruikt konden worden. De Maria Theresiabrug ontsprong de dans. 

Op 22 november 1944 wisten Britse troepen de westoever van de Maas bij de stad te zuiveren en de Duitsers over de Maas te verdrijven. Roermond was frontstad geworden. Hierdoor werden de bewoners van Voorstad Sint Jacob geëvacueerd.

Begin december 1944 was er een filmploeg van “Die Deutsche Wochenschau” aanwezig om filmbeelden voor hun bioscoopjournaal te maken, daarin kwam ook de Maria Theresiabrug in beeld. Te zien is hoe twee Fallschirmjäger vanuit Voorstad Sint Jacob de brug over rennen in de richting van de stad.

Op 4 december 1944, 78 jaar geleden, werden om 23.30uur twee bogen van de Maria Theresiabrug door een Sprengkommando opgeblazen. De brug was daardoor niet meer bruikbaar.

Na de bevrijding werd de oeververbinding in eerste instantie provisorisch met planken hersteld. Hier kwam een houten noodbrug voor in de plaats die op de pijlers van de kapotte brug werd aangelegd. Later werd er nog een ijzeren Baileybrug naast geplaatst. Deze Baileybrug werd in 1955 afgebroken toen de herstelde Maria Theresiabrug weer in gebruik genomen werd.

Foto’s (ingekleurd): Gemeentearchief Roermond, Wikimedia en fragment “Die Deutsche Wochenschau”.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s