18th Reinforcement Depot in Roermond

Door Richard van Kessel

Tussen 16 maart 1945 en 17 april 1945 was het Amerikaanse 18th Reinforcement Depot in Roermond gevestigd. Wat was het 18th Reinforcement Depot?

Het 18th Reinforcement Depot, onder leiding van Colonel Lorin Solon F.A., diende als het Personnel Reinforcement Depot voor het Amerikaanse Ninth Army. Het doel van een Reinforcement Depot in het algemeen was om versterkingen te leveren aan het leger dat het ondersteunde en om de nodige trainingen te geven zodoende deze versterkingen voor te bereiden op het dagelijkse leven aan de frontlinies. Na afloop van deze trainingen werd men verdeeld over de eenheden behorende, in dit geval, tot het Ninth Army. Uit alle eenheden ingedeeld in het Ninth Army deden gevechtservaren officieren en onderofficieren dienst als instructeurs. Tevens kregen militairen die van hun verwonding(en) volledig hersteld waren, in het Reinforcement Depot de nodige (bij)trainingen om zo snel mogelijk weer naar hun eigen eenheid terug te keren.

Vooral in de maanden december 1944 en januari 1945 was er een groot te kort aan infantristen geweest. Het Amerikaanse leger kreeg toen te kampen met ernstige tekorten. Vervangers moesten daarom zo snel mogelijk naar het front gestuurd worden.

In de dagen na de bevrijding (1 maart 1945) kwamen er meer en meer Amerikaanse troepen naar Roermond. Een deel van de stad lag in puin en tientallen anti-tank versperringen, voorzien van boobytraps en mijnen, lagen verspreid door de stad. Deze versperringen hadden reeds enkele burgers verwond of gedood en moesten dan ook eerst door Engineers worden geruimd.

Verder arriveerden er kwartiermakers in de stad. Deze kwartiermakers waren vanuit het 18th Reinforcement Depot in Tongeren (B) vooruitgestuurd om in Roermond huisvesting en andere geschikte locaties te vinden. Het depot moest op 16 maart 1945 in gebruik genomen zijn. Schoolgebouwen, zoals het Bisschoppelijk College, en andere (grote) gebouwen in de stad werden gebruikt als trainingsfaciliteit en voor huisvesting van de troepen. Naast voorlichting en educatie (I&E Information and Education) werden er ook speciale activiteiten georganiseerd om de troepen te vermaken.

In de gehele maand maart 1945 (locaties Tongeren (B) en Roermond samen) verwerkte het 18th Reinforcement Depot: 594 officieren en 17.714 manschappen. In april 1945 (locaties Roermond en Münster (D) samen) waren dit: 516 officieren en 19.800 manschappen. In maart 1945 verwelkomde het 18th Reinforcement Depot de 100.000ste soldaat en 6.000ste officier in haar bestaan. Helaas is niet bekend of deze aantallen in Tongeren of Roermond bereikt zijn.

Op 17 April 1945 om 12.00uur sloot het 18th Reinforcement Depot de deuren in Roermond en verhuisde het naar Münster (D).

Korte quote uit verslag gericht aan Hq 29th Infantry Division van 1Lt Thomas S. Maggio (Company A, 116th Infantry Regiment, 29th Infantry Division) (tijdelijk) instructeur 18th Reinforcement Depot, d.d. 18 april 1945:

“Many of the men instructed had been given the impression that many German weapons are far superior to ours. Since I instructed on the machine gun, B.A.R. (Browning Automatic Rifle) and enemy weapons I was able to disprove many of those beliefs by factual comparisons and allowing the men to fire our weapons and the German weapons so that they could draw their own conclusions.”

Toen foto Willem II Singel (collectie Richard van Kessel): Major Cull, 35th Infantry Division (rechts) in Roermond

Toen foto Graaf Gerardstraat (collectie Richard van Kessel): manschappen van het 18th Reinforcement Depot staan met hun mess tins klaar voor hot chow (warm eten).


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s